Registrácia | Prihlásiť

Vypracované otázky: Vypracované okruhy zo Základov výživy

Skryť detaily | Obľúbený
Náhľady Náhľady
1. význam vlákniny:
- Sorpčné, fyzikálne a pútacie vlastnosti
- Viaže vodu
- Viaže nežiadúce látky
- Pocit nasýtenia
- Urýchľuje prechod chýmusu tráviacim traktom
- Zdrojom E
- Znižuje využitie živín - viaže aj látky prospešné pre organizmus
- Podporuje prežúvanie a činnosť bachora u živočíchov
2 význam tukov vo výžive
- Donory uhlíka
- Nosiče kyseliny linolovej, vitamínov rozp. v tukoch
- Ovplyvňujú vlastnosti zásobného tuku
- Dôležité pri zvyšovaní koncentrácie živín v kŕmnych dávkach
- Ochranná funkcia v organizme
- Tepelná izolácia
- Zdroj E formou zásobných tukov
3. čo rozumieme pod pojmom dusíkaté látky
Stavebné živiny, živ. organizmus si z týchto látok buduje jednotlivé tkanivá v tele. Podliehajú nepretržitej degradácií, resyntéze a vámene.
- Bielkoviny
- Nebielkovinové dusíkaté látky
Hodnotenie (0x):