Registrácia | Prihlásiť

Seminárna práca: Poľnohospodárske plodiny a sucho

Skryť detaily | Obľúbený
Náhľady Náhľady
1. Čo je to sucho?
Existuje veľký počet charakteristík sucha. Všeobecne je akceptovaný názor, že sucho je komplexný syndróm zahrňujúci 3 hlavné faktory - čas, intenzitu a trvanie vodného deficitu. Z pestovateľského hľadiska za sucho považujeme obdobie chudobné na zrážky, pri ktorom sa obsah vody v pôde natoľko zníži, že rastliny trpia jej nedostatkom. Vo vzťahu k pestovaniu plodín (podľa Benetina et. al. 1979) sa pod pojmom sucha spravidla rozumie taký vlhkostný stav pôdy, pri ktorom je sťažené riadne obrábanie pôdy a pestované plodiny trpia nedostatkom vody. Trvalé sucho sa vyznačuje veľmi nízkym úhrnom zrážok, vysokými teplotami a nízkou vlhkosťou vzduchu. Vodné zrážky za vegetačné obdobie nestačia kryť spotrebu vody na evapotranspiráciu. Sucho je determinujúcim faktorom využívania pôdy. Suchosť krajiny (Benetin et al. 1979) vyjadruje určitý stupeň sucha na základe hodnotenia meteorologických prvkov (hlavne zrážok, teploty a vodného sýtostného doplnku vzduchu). Príčiny sucha môžu byť zonálneho (oblastného), alebo miestneho (lokálneho) charakteru. Oblastné príčiny sucha závisia od klimatických podmienok. Takéto sucho sa nazýva klimatické.
Hodnotenie (0x):