Registrácia | Prihlásiť

Seminárna práca: Šošovica jedlá (Lens culinaris)

Skryť detaily | Obľúbený
Náhľady Náhľady Náhľady
HISTÓRIA

» Šošovica bola jednou z prvých domestifikovaných rastlinných druhov, poznatky o tejto plodine sú rovnako staré ako poznatky o jačmeni alebo hrachu.Táto plodina dostala meno Lens culinaris v roku 1787, ktoré pomenoval Medikus, nemecký botanik a fyzik.

» Údajne pochádza z prednej Ázie, kde ju tamojší roľníci pestovali už od 3. Tisícročia pred naším letopočtom. Avšak pestovala sa aj v Egypte. Jej zrelé struky sú z obľubou konzumované predovšetkým v Indii. U nás je známa v podobe malých zrelých semien. Odrôd je veľa, môžu byť rôzne veľké s farbou od žltej cez zelenožltú až po hnedú alebo oranžovú až červenú.

VÝZNAM

» Šošovica sa u nás pestuje výhradne ako jedlá strukovina, ktorá je pre svoje kulinárske vlastnosti (rýchla a rovnomerná varivosť) veľmi obľúbená. Má dostatočné množstvo kvalitných bielkovín a priaznivé zloženie sacharidov s nízkym zastúpením antinutričných látok.

» Semeno šošovice obsahuje vitamíny A a B, z minerálnych látok vápnik, železo, draslík a zinok, veľmi hodnotné bielkoviny i sacharidy vrátane vlákniny. Šošovica má veľmi nízky glykemický index, čo znamená, že pokrmy zo šošovice priespievajú k pomalšiemu tráveniu sacharidov, predlžujú pocit sýtosti.
Hodnotenie (0x):