Registrácia | Prihlásiť

Štátnicové otázky: Charakteristika odvetvia, výrobkovej vertikály, členenie odvetví a spôsob realizácie poľnohospodárskych produktov

Skryť detaily | Obľúbený
Náhľady Náhľady
Odvetvie je pojem spojený s určitým stupňom deľby práce. Odvetvia možno posudzovať na makro a mikroúrovni.
V rámci deľby práce v národnom hospodárstve rozlišujeme odvetvia národného hospodárstva. Jedným z týchto odvetví je aj odvetvie poľnohospodárstva, resp. pôdohospodárstva. Medzi jednotlivými odvetviami NH sú vzájomné väzby. Tu rozlišujeme dodávateľský sektor - ktorý predstavuje všetky odvetvia, ktoré vyrábajú a dodávajú vstupy, či už materiálne, alebo nemateriálne poľnohospodárstvu, na druhej strane sa nachádza odberateľský sektor , ktorý predstavuje predovšetkým spracovateľský priemysel, z nich najväčší význam pre poľnohospodárstvo má potravinársky priemysel s celou bohatou odborovou štruktúrou , ďalej sú to obchodné organizácie a priami spotrebitelia. Vzájomná poprepojenosť odvetví kladie na výrobcov i ostatných účastníkov reprodukčného procesu vysoké požiadavky na informácie , najmä z oblasti cien , sortimentu a spôsobe uskutočnenia dodávok.
Z technologického hľadiska je odvetvie úsekom činnosti, ktorý je charakteristický:
- odlišným výrobným , pracovným, technologickým a produkčnýim procesom,
- ploužitím špeciálnych, alebo špecifických výrobných prostriedkov,
- špeciálnymi požiadavkami na kvalifikáciu a manuálne zručnosti pracovníkov,
- špecifickým produktom, ktorý má svoje charakteristické vlastnosti a použitie.
V rámci poľnohospodárskej výroby rozlišujeme odvetvia rastlinnej a živočíšnej výroby, ktoré súhrnne ozančujeme aj ako agroodvetvia. Okrem agroodvetví poľnohospodárske podnikateľské subjekty uskutočňujú ešte nepoľnohospodársku výrobu - najmä výrobu pomocnú, pridrúženú, lesnú, prípadne nevýrobnú činnosť.
Hodnotenie (0x):